TEST : Kulová stativová hlava VANGUARD

Stativ je nedílnou součástí každé fotografické výbavy. Já ho používám kdykoliv je to možné a mám na výběr, jestli ho použít či nikoli. Pří běžné fotografii za dobrých světelných podmínek si vystačíte s focením z ruky. Moje objektivy s antivibračním VR systémem jsou pro to jako stvořené. Problém nastává, pokud takové podmínky nejsou nebo samotný fotografický záměr focení se stativem vyžaduje.

Mezi typické příklady použití stavivu patří :

  • focení krajin (vysoká clona / dlouhý čas)
  • focení makro fotografie
  • focení za špatných světelných podmínek statických objektů
  • focení s dlouhým objektivem ("třasák" rukou při dlouhém ohnisku je hodně znát)
  • kreativní focení s manuálním nastavením parametrů, které znemožňují fotit "z ruky" atd.


Aby výsledná fotka nebyla rozmazaná, je dobré si kontrolovat v náhledu, na jaký čas bude fotoaparát snímek pořizovat. Já se držím pravidla (při běžné fotografii), že čas by měl býtkratší než 1/60 sec. Pokud je delší a nemáte stativ nebo to situace neumožňuje, je třeba nastavit vyšší ISO, popřípadě kompenzovat ručně expozici. Pokud je to vhodné a možné, tak použít blesk, tuto možnost považuji za samozřejmou, někdy ovšem nepoužitelnou (focení na velké vzdálenosti, záměr s osvětlením scény apod.).

Dražší modely stativů umožňují variabilní používání různého příslušenství. Mezi ně patří "srdce" každého stativu - hlava. Opět záleží na tom pro jaké účely se staviv bude používat, jestli pro focení (resp. jaký žánr) nebo se bude používat při natáčení videa. Při pořizování stavituvu také hraje roli, zda-li bude "cestovní", kde hraje roli jeho váha a skladnost.

Kulová stativová hlava Vanguard SBH-50
Mezi univerzální řešení patří kulová stativová hlava. Já si jí dokoupil ke svému stativu Vanguard, abych mohl daleko lépe a pohodlněji fotit ze stativu co potřebuji. Je naprosto super při focení v přírodě - daleko lépe dokážete vyrovnat foťák v nerovném terénu, je ideální pro focení na výšku a při focení maker dokážete velmi rychle a přesně nastavit požadovaný záběr.

Podrobný popis :
vanguard041. Kulový kloub hlavy - umožňuje rychlé a pohodlné zvolení polohy záběru
2. Aretační šroub - jedním pohybem aretujete fotoaparát ve zvolené pozici
3. Otočná základna hlavy - pro nastavení horizontálního úhlu záběru
4. Pojistka patky hlavy - zabezpečení fotoparátu před vysunutím a pádem ze stativu
5. Aretační šroub patky - šroubem dotáhnete zacvaknutou patku foťáku, aby tady nebyla žádná vůle
6. Vodováhy - pro lepší nastavení rovin
7. Pojistka hlavy - brání před vysunutí hlavy ze stativu
8. Nohy stavivu s nastavením sklonu - mechanismus umoňuje rozevřít nohy stativu a zajistit až prakticky do vodorovné polohy
9. Aretační šroub hlavy - pro celkové zajištění / utáhnutí hlavy stativu



Kulovou hlavu budu používat ve většině situací. Otestoval jsem jí hned, co přišla. Práce je mnohem pohodlnější a máte daleko více času zaobírat se samotným motivem, než "utahováním" stativu ve správné poloze.

vanguard01 vanguard02 vanguard03