TEST : Makro mezikroužky KENKO

V dnešním testu se budu věnovat použití makrou mezikroužků. Do rukou se mi dostala celá základní řada od japonského výrobce Kenko. Výhodou je, že si vystačíte se standardním objektivem a pořizovací cena je kolem tři a půl tisíce korun.

Pro focení makrofotografie můžete použít toto vybavení: 

  • makro objektiv - speciální objektiv pro focení makra
  • makro předsádku, tzv. makro lens, close up lens - čočka, která se umisťuje před objektiv
  • makro mezikroužky - mezikroužky mezi objektiv a tělo fotoaparátu

Makro kroužky umožňují zkrácení minimální vzdálenosti pro zaostření - objektiv můžete příblížit k fotografovanému objektu daleko blíže než za normálních okolností. Čím je kroužek silnější, tím více.

Makrokroužky jsou dodávány včetně krytek. Makrokroužky KENKO. Makrokroužky nasazené na objektivu. Podle potřeby je můžete i kombinovat. Spíše se však používají jednotlivě v závislosti na použitém objektivu a foceném objektu. 

Kenko makrokroužek 36mm, objektiv Nikkor16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Při použití makrokroužku objektiv zaostří na minimální vzdálenost - Kenko makrokroužek 36mm, objektiv 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR. 

Pokud to hodně zjednoduším, tak principem makro fotografie je přinášet blízké záběry objektů více či méně vzdálených. K oběma je nutné přistupovat trochu jinak.

Co se týče statických blízkých objektů máte výhodu, že svoje sklíčko můžete přiblížit až "na dotek" toho, co fotíte a vystačíte si s krátkým objektivem. To například když fotíte květiny, statické předměty, děláte produktovou fotografii apod. U předmětů vzdálených, musíte mít dlouhý objektiv, abyste je mohli přiblížit - klasický příklad při focení fauny - motýlů, vážek a další malé havěti.

Praktické testování jsem prováděl na umělém motýlkovi, fotil ze stativu s prioritou clony.

Makro kroužky KENKO: srovnávací snímky pořízené ze stejné vzdálenosti a na stejnou ohniskovou vzdálenost objektivu 16-85 mm při použítí různé šířky makrokroužků : 

Bez použití makrokroužku. Kenko makrokroužek 12 mm. Kenko makrokroužek 20 mm. Kenko makrokroužek 36 mm.  

Já osobně jsem si použítí makrokroužků oblíbil ze všech technik nejvíce. Člověk je má při cestování v případě potřeby sebou a nemusí se vláčet s makroobjektivem, pokud ovšem nejede fotit jenom makro. Když jsem zkusil použít Close up makro čočku, tak mi na výsledných snímcích hodně vinětovala - dělala nepřirozenně rozostřené okraje a deformace. Za stejnou cenu se dá pořídit sada makrokroužků.


VÝHODY / NEVÝHODY MAKROKROUŽKŮ:

+ nízká pořizovací cena, využití standardního objektivu, zachování slušné kresby objektivu
- snížení světelnosti objektivu ( cca 2 clonová čísla), zvýraznění obrazových vad (chromatická aberace apod.)


 KENKO test. KENKO test. KENKO test.