TEST : Olympus Mju Tough 8000 - parťák do nepohody

Nárazuvzdornost při pádu ze 2 metrů, ocelová konstrukce, která snese váhu 100 kilogramů, vodotěsnost do hloubky 10 metrů, rozlišení 12 megapixelů. To jsou základní parametry nového modelu outdoorového digitálního kompaktu Olympus Mju Tough 8000. Parametry, za které se tento ultimátní parťák do nepohody opravdu nemusí stydět. Při dnešním testu se s ním seznámíme trochu blíže.

Nedávno jsem se rozhodl, že si na své cesty pořídím nějaký malý kompakt, který by mi nepřekážel a postačil by pro nějakou tu vzpomínkovou dokumentační fotografii. Ono tahat sebou zrcadlovku není vždycky pohodlné, někdy je to úplně nemožné. I tak jsem ale chtěl mít možnost něco vyfotit. Nakonec jsem si řekl, že kvalita výsledných fotek u mě nehraje hlavní roli (na tu mám onu zrcadlovku), ale odolnost a skladnost nového kompaktu. A když odolnost, tak pořádná. Požadoval jsem vodotěsnost do 10 metrů a nárazuvzdornost. Do užšího výběru postoupily dva přístroje : Canon PowerShot D10 a Olympus Mju Tough 8000. Nakonec rozhodl design, respektive "příznivé" rozměry do kapsy - vyhrál Olympus.

Olympus Mju Tough 8000

Základní parametry : 

  • vodotěsnost do hloubky 10 metrů
  • nárazuvzdornost ze 2 metrů
  • odolnost proti rozdrcení do 100 kg
  • TAP control : ovládání základních funkcí fotoaprátu poklepem na tělo fotoaprátu (vlevo, nahoře, vpravo)
  • barometr pro měření hloubky
  • LED přisvícení v režimu supermakro
  • rozměry v mm (š/v/h) : 95 x 60 x 25 
  • optický zoom 3,6 x
  • digitální zomm : 5 x
  • typ senzoru : CCD
  • celkový / efektivní počet Mpixelů : 12,7 / 12
  • optický stabilizátor obrazu
  • světelnost objektivu : f 3,5 - 5,1
  • max. ohnisková vzdálenost : 28 mm
  • citlivost ISO : 50 - 1600
  • 20 expozičních režimů (portrét, krajina, pod vodou atd.)
  • manuální korekce expozice
  • interní paměť : 45M
Olympus8000 Olympus8000c
 
 
Kompakt má rozměry mobilního telefonu, padne skvěle do ruky, do kapsy se vejde bez problémů, na první pohled zaujme precizní dílenské zpracování, kovová konstrukce vypadá luxusně a je odolná. Pokud je foťák vyplý, optiku chrání kovová dvířka. Ovládání je intutivní a ovládací prvky jsou snadno dostupné. Navíc, Olympus má speciální funkci TAP Control - základní funkce můžete ovládat poklépaním na boky a vršek přístroje, což je praktické například, pokud máte na rukou rukavice nebo pod vodou, když pořádně nevidíte na tlačítka. 2,7 palcový displej je skvěle čitelný při všech podmínkách, pod vodou i na přímém slunci, navíc si jeho jas můžete regulovat podle potřeby.

Outdoorový specialista startuje do pohotovostní režimu za necelou sekundu, má rychlé menu, stejně tak jako ostření a focení.

 
 
 
FOTOGRAFIE
 
 
 
Co ale dělá foťák foťákem, jsou výsledné fotografie a na ty se zaměříme teď. Celkově se dá říci, že výsledná kvalita odpovídá této kategorii a použité optice. Nemůžeme čekat žádné zázraky, optika je miniaturní, protože se musí vejít i s mechanismem do vodotěsného těla, narozdíl od běžných kompaktů, kde se vysouvá ven a může být větší. Upřímně, když jsem si četl nějaké srovnávací recenze, čekal jsem to horší.
 
 
 
Ukázkové fotografie jsem nijak neupravoval, jsou foceny na maximální rozlišení 12M, po rozkliknutí se zobrazí v originální velikosti.
 
 
 
 
FOTO 01 Makro
 
FOTO 02 Krajina
FOTO 03 Pod vodou
 
 
 
ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ
Olympus Mju Tough 8000 přesně plní to, pro co je stvořen - je to odolný komplakt, se kterým se nemusíte bát vyrazit do drsných podmínek, snese hrubé zacházení, je skladný a výsledné fotografie nejsou až tak špatné. Na normální focení úplně stačí,velké rozlišení dává možnost vytisknout i velké formáty. Pokud jste zvyklí digitální fotografie alespoň základně softwarově upravovat (doostřit, vylepšit kontrast nebo expozici - to jsou základní úpravy, které Vám například nabízejí jednoduché editory on-line interentových objednávkových fofoslužeb), s výsledkem budete spokojeni.
 
Cena se pohybuje mezi 9 až 10 tisíci korunami. Je to cca 2x tolik, než za běžné kompakty, ale zde si samozřejmě připlácíte za jeho všestranost a odolnost. Jen pro představu, pokud byste si chtěli koupit vodotěsné pouzdro na svůj klasiský komplakt, zaplatíte za něj řádově tisíce, konečná cena je tedy srovnatelná s nákupem tohoto kousku. 
 
 
Plusy a mínusy :
 
+ design, konstrukce a zpracování, rozměry 
+ odolnost - kombinace vodotěsnost / nárazuvzdornost / pevnost proti rozdrcení je opravdu vyjímečná
+ ovládání - české menu, intuitivní, rychlé (občas je ale překlad vcelku úsměvný)
+ 20 scénických režimů + manuální - rychle si zvolíte typ focení podle toho, co chcete fotit pro ideální výsledky
+ focení pod vodou - věc, která dává Vašemu focení jiný rozměr
+ možnost manuální korekce expozice - šikovná a praktická věc, kompakty mají tendenci hodně přepalovat snímky, zvláště při blesku. Korekcí expozice +2 až -2 hodně vylepšíte 
+ čitelný a kontrastní displej
+ TAP control - to je pěkná vychytávka, pár klepnutí na foťák a máte nastaven blesk, režim focení nebo prohlížíte fotky
+ kvalitní makro režimy - v režimu supermakro můžete využít i statického přisvícení LED diodou
+ microSD adaptér pro paměťové karty v základním balení - pokud si chcete dokoupit univerzální microSD kartu
 
 
- průměrná kvalita fotografií - pro běžnou fotografii postačující 
- menší ostrost fotografií - dá se napravit fotoeditorem
- kresba klesá s použitím zoomu - když už, tak použít optický 3,6 x zoom, digitální není moc použitelný (dramaticky klesá kvalita)
- při vyšším ISO výrazně stoupá obrazový šum
- v základním balení není externí nabíječka, baterie se nabíjí ve fotoaparátu přes USB - pokud máte víc akumulátorů a chcete je nabíjet a současně používat foťák, musíte koupit ext. nabíječku
- USB není standard, ale Olympus - pokud zapomenete kabel, nepoužijete standard USB
 
olympus8000 07 olympus8000 06 olympus8000 05