INTERVALOVÉ SNÍMÁNÍ NEBOLI ČASOSBĚRNÉ VIDEO SE ZRCADLOVKOU.

19.5.2013

Rozhodl jsem se vyzkoušet  intervalové snímání pomocí digitální zrcadlovky a následné vytvoření časosběrného videaPoslední dobou je to populární technika, kterou si můžete i sami vyzkoušet.

Časosběrné video je vlastně video, které se skládá ze série statických fotografií jdoucích po sobě v nějakém časovém intervalu. Používá se k zachycení děje, který trvá moc dlouhou dobu a natočení v reálném čase by nepřineslo kýžený výsledek. Klasickým příkladem je zachycení putujích mraků po obloze, pro který jsem se rozhodl i já v dnešní ukázce.

Základem pro vytvoření časosběrného videa je nafocení x fotografií v určitém časovém intervalu. Budeme k tomu potřebovat dvě věci: foťák s funkcí intervalového snímání a stativ. Pokud nemáte aparát s funkcí intervalového snímání, můžete ho nahradit externí spouští, která tuto funkci má. Ještě můžete fotky pořizovat ručně mačkáním spouště. To je ale v praxi práce přímo otrocká. Umíte si představit, že budete například dvě hodiny sedět a fotit se stopkama v ruce? :-). Stativ nám samozřejmě slouží ke stabilizaci foťáku ve stejné poloze.

 Jak vypadá celý postup:

1. Zrcadlovku upevníme na stativ a zvolíme scénu.

2. Podle typu scény a zamýšlené hloubky ostrosti zvolíme vhodnou clonu (F). Pokud fotíme krajinu, clonu volíme vyšší. Doporučuji zvolit program s prioritou clony (A).

3. Zaostříme zvolenou scénu a ostření zamkneme. Pokud nemá foťák funkci zamknutí ostření, tak automatické ostření vypneme. Pokud to neuděláme, fotoaparát nám bude při každém pořízení snímku automaticky přeostřovat a to se projeví mírným posunem ohniska - fotky nebudou stejné, ale mírně se bude projevovat zoom tam a zpět.

4. Nastavíme hodnoty intervalového snímání v menu a spustíme.

V menu zrcadlovky zvolíte funkci intervalového snímání. Můžete vybrat, zdali spustíte intervalové snímání okamžitě-NOW, nebo s odloženým startem-START TIME. V položce INTERVAL zvolte čas mezi snímky. Definujte kolik chcete aby se provedlo automaticky snímků. Spusťte intervalové snímání: START->ON.

6. Vytvoření časosběrného videa. Pokud zrcadlovka má i tuto funkci, rovnou nám video vytvoří se standardním počtem snímků za sekundu (běžně 25 sn/s). Pokud chcete mít volnost a využít tvůrčí invence, tak doporučuji vytvořit si video vlastními silami v PC. K tomuto účelu skvěle poslouží například integrovaný Windows Movie Maker ve Windows 7, který jsem použil i já. Při tvorbě videa nastavíte, na jakou dobu se mají jednotlivé záběry ukazovat. Právě tato možnost Vám umožní plynule měnit délku videa, a rychlost a plynulost děje.  Video opatříte například titulky, hudbou, animačními efekty apod. Poté uložíte a je hotovo.

 V programu Windows Movie Maker nejdříve vložte fotografie pro video. V záložce "úpravy" zvolte u vybraných snímků délku jejich zobrazení ve videu. Nejdřív je pochopitelně označte. Výsledné video uložte podle toho, pro jaké účelu jej budete používat. Můžete výrazně snížit jeho výslednou velikost.

 

Já jsem fotil pohybují se mraky nad obzorem, pohybovaly se docela rychle, tak jsem zvolil tyto hodnoty:

Focení (Nikon D5000): clona 14, počet snímků 550, interval 10 sec

Video (Windows Movie Maker): doba zobrazení snímku 0,30 sec

Výsledné časosběrné video vypadá takto: