16
Čer 13

Točník-moje srdcová záležitost

 

Hrad Točník, okres Beroun.

TOČNÍK - MOJE SRDCOVÁ ZÁLEŽITOST

Jsou místa, která navštevuji opakovaně, protože jsou pro mne něčím zvláštním. Buď svým charakterem nebo vzpomínkami, které na ně mám. Hrad Točník je z těchto důvodů moje srdcová záležitost. Byl jedním z prvních, kam jsem zavítal, když jsem začal objevovat historiské krásy naší země. Navíc, nachází se ... 

TOČNÍK - MOJE SRDCOVÁ ZÁLEŽITOST

16.6.2013

Podhradí Točníku, pohled ze západní strany. Příjemné zákoutí hradu s vyhlídkou. Můžete se k němu dostat, pokud se dáte vlevo před mostem u hlavní brány hradu nebo po stezce z parkoviště těsně pod hradem.

Jsou místa, která navštěvuji opakovaně, protože jsou pro mne něčím zvláštním. Buď svým charakterem, nebo vzpomínkami, které na ně mám. Hrad Točník je z těchto důvodů moje srdcová záležitost. Byl jedním z prvních, kam jsem zavítal, když jsem začal objevovat historické krásy naší země.

Nachází se necelých 40 minut jízdy autem od Příbrami, kde bydlím. Ideální místo, na které se vypravím vždy, když ho chci ukázat někomu, kdo tady ještě nebyl nebo si zde udělat jenom malý pohodový piknik s rodinou, jako tomu bylo tuto sobotu.

Krásné letní počasí, na obloze mráčky, ideální podmínky vyrazit a zarelaxovat na Točníku. Stejný nápad měli i účastníci dvou svateb, které se zde konaly v sobotu kolem poledního. :-).

Pohled na Točník z příjezdové cesty do stejnojmenné obce. Hrad se nachází na kamenném ostrohu. Pod hradem je ohrada s hospodářskými zvířaty. Zvířata v ohradě pod hradem jsou krotká, jako tento kozel, který Vám jí z ruky. Koza v podhradí, hospodářská zvířata jsou zvláště pro děti vítané zpestření.

Ovocný sad pod Točníkem. Cesta na Točník je pohodlná a výšlap pohodový. Krmení dravé zvěře u hradu. 

Po vcelku pohodovém výšlapu na hrad z dolního parkoviště, jsme počkali, než skončí svatební obřady na nádvořích hradu. Ve stínu stromů, jsme na odpočívadle pozorovali s Denisou a malým Kubíkem svatební rej před bránou do hradu. Za necelou hodinu jsme vyrazili dovnitř ...

Točník od hlavní brány z místa, kde jsou odpočívadla.  Kolem  hradu vede i z jižní strany stezka. Dostanete se po ní k zadní bráně, která je sice zavřená, ale je tady příjemné zákoutí s vyhlídkou do krajiny. Hradby Točníku.

Spodní nádvoří hradu s romantickými zákoutími. Malé, střední nádvoří hradu. Rozcestník do všech jeho částí. Spodní nádvoří a královský palác. Královský palác na hradě Točník.

Purkrabský palác. Purkrabský palác má nově zrekonstruované krovy. Je tady expozice fotografií znázorňující kulisové úpravy hradu. Točník je oblíbeným místem, který filmaři často využívají. Kaple v Královském paláci. Kaple v Královském paláci. Zřícenina hradu Žebrák. Nachází se přímo v obci Točník. 

Hrad Točník, krásné místo, které stojí za to navštívit. Zastřešená budova vlevo je Purkrabský palác, budova vpravo pak Královský palác. Hrad se nachází na okraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit