HDR ANEB CO OKO FOTOAPARÁTU NEVIDÍ...

HDR fotografie je poslední dobou velkým hitem. Ani ne tak kvůli realistickému zobrazení toho, co se vyfotí, ale spíše právě kvůli tomu, co na běžné fotografii vidět není. Ale dost hádanek a náznaků, pojďme si nejdříve vysvětlit, co HDR fotografie je.

HDR zamená High Dynamic Range, neboli vysoký dynamický rozsah. Měří se veličinou EV - ta nám udává, jak je velký rozsah mezi nejtmavějšími a nejsvětlejšími místy obrazu.

Lidské oko má rozhah 20 EV, zrcadlovky kolem 10 EV. Z toho je patrné, že čip fotoaprátu prostě a jednoduše nemůže vyfotit scénu tak, jak jí vidí lidské oko. Oko je schopno zároveň vnímat světla a stíny, foťák to v takovém rozsahu jako lidské oko neumí, proto jsou často na jedné fotografii příliš tmavá nebo světlá místa - klasicky při focení krajiny, kdy je obloha "přepálená" nebo naopak zem tmavá.

Technika HDR fotografií (také někdy nazývána HDRI - High Dynamic Range Imaging) umožní, aby na snímku vynikl celý dynamický rozsah (světla i stíny) anebo slouží pro vytváření nerealistických až "snových" fotografií, které jíž potom nemají s klasickou fotografií moc společného. Vše se děje sloučením obrazových dat několika fotografií s různou expozicí. Proto je mezi fotografy mnoho skalních odpůrců takto vzniklých fotografií, které považují za "omalovánky". Na HDR fotografii se nelze ovšem dívat pohledem jako na "normální" fotografii, srovnání z pohledu realističnosti zde není na místě.

Jak na to - vytvoření HDR
1. Vyfocení několik snímků s různou délkou expozice: 3 snímky (např. -2EV/0EV/+2EV), formát RAW (nekomprimovaný profesionální obrazový foto formát), použití funkce "Bracketing" a stativu.
2. Vytvoření HDR v grafickém programu: Photoshop CS, Photomatix, Dynamic Photo HDR a další. Všechny vytvořené fotografie načtete do programu, který jste se rozhodli používat a při jejich slučování si "hrajete" se spoustou nastavení tak, aby výsledná fotografie buď odpovídala co nejvíce skutečnosti nebo naopak, aby ukázala běžné místo tak, jak ho nelze spatřit: 

Jako základ HDR fotografie slouží 3 fotografie s různou délkou expozice: -2EV, 0EV, +2EV, formát RAW, použití funkce bracketing.           hdrtest02       Výsledná HDR fotografie vzniká ve speciálním programu nastavením požadovaných hodnot jako jsou jas, expozice, kontrast, gamma, barevná sytost a teplota, intenzita světla a stínů, nastavení detailů apod. Podle nastavení můžou být výsledky naprosto odlišné a vždy záleží na záměru autora, jak má výsledná fotografie vypadat.Fantazii se meze nekladou. 

U jednotlivé fotografie můžete použít také funkci "Světla a stíny" (Photoshop CS) nebo obdobné funkce u jiného grafického programu, já jsem ale s výsledkem nebyl spokojen, i když je to mnohem rychlejší. U jednotlivé fotografie (například i ve formátu JPEG) můžete použít program pro HDR, ale výsledek nebude nikdy tak dokonalý,  

Já osobně HDR v praxi používám, pokud chci zachytit netradičním způsobem nějaké zajímavé místo, HDR fotografie mají určitě něco do sebe... 

HDR fotografie, chrám sv. Barbory, Kutná Hora. HDR fotografie, katedrála nanebevzetí Panny Marie, Kutná Hora

HDR fotografie, ranní ulice v Kutné Hoře. HDR fotografie, kostel sv. Jakuba, Kutná hora. HDR fotografie. HDR fotografie. HDR fotografie, katedrála nanebevzetí Panny Marie, Kutná Hora.